2024년도 1학기 특강: 대사 및 영양 푸드테크 (PCFT801B-01) 강의계획서

1. 수업정보

학수번호 PCFT801B 분반 01 학점 1.00
이수구분 전공선택 강좌유형 선수과목
포스테키안 핵심역량
강의시간 금 / 16:00 ~ 17:00 / 성적취득 구분 G

2. 강의교수 정보

황동수 이름 황동수 학과(전공) 환경공학부
이메일 주소 dshwang@postech.ac.kr Homepage http://lbem.postech.ac.kr/
연구실 전화 279-9505
Office Hours

3. 강의목표

COURSE DESCRIPTION:

Students will gain a basic understanding of nutrients (Protein, Carbohydrate, Lipid) metabolic pathways, and concepts of Biochemical Engineering for Sustainable Food production, including cultured meats and fermented products

친환경 식품의 주소재들인 단백질 탄수화물 지방, 식품 첨가물에 대해서 배우고, 이들이 인간신체내에서 대사되는 경로, 그리고 이를 생산하기 위한 식품생물공학 관련 기본개념을 강의할 예정임

COURSE GOAL:
To understand the theoretical principles of sustainable food biotechnology.

4. 강의선수/수강필수사항

5. 성적평가

GRADING POLICY:
The following gives the relative importance of each factor in calculating your final grade; Midterm Exams - 50%
Final Exam - 50%
Total - 100%

6. 강의교재

도서명 저자명 출판사 출판년도 ISBN

7. 참고문헌 및 자료

(1) Class Handouts
(2) Molecular Biotechnology 4th, Glick/Pasternak/Pattern
(3) Biochemistry, L. Stryer, Freeman

8. 강의진도계획

SYLLABUS
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Lecture Class Topics
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1 Carbon trend in food technology
2 Water & pKa
3 Digestion
4 Carbohydrate
5 Protein
6 Lipid
7 Food additives
8 Midterm
9 Metabolic controls
10 Carbon metabolism
11 Nitrogen metabolism
12 Food microbes
13 Bacterial Fermentations
14 Animal Cell culture for cultured Meat
15 Final Exam

9. 수업운영

10. 학습법 소개 및 기타사항

11. 장애학생에 대한 학습지원 사항

- 수강 관련: 문자 통역(청각), 교과목 보조(발달), 노트필기(전 유형) 등

- 시험 관련: 시험시간 연장(필요시 전 유형), 시험지 확대 복사(시각) 등

- 기타 추가 요청사항 발생 시 장애학생지원센터(279-2434)로 요청