2024년도 2학기 특강:푸드테크특론 식품배양 (PCFT801E-01) 강의계획서

1. 수업정보

학수번호 PCFT801E 분반 01 학점 1.00
이수구분 전공선택 강좌유형 강의실 강좌 선수과목
포스테키안 핵심역량
강의시간 월 / 18:00 ~ 19:00 / 환경공학동 세미나실 [208호] 성적취득 구분 G

2. 강의교수 정보

황동수 이름 황동수 학과(전공) 환경공학부
이메일 주소 dshwang@postech.ac.kr Homepage http://lbem.postech.ac.kr/
연구실 전화 279-9505
Office Hours by appointment

3. 강의목표

There are so many ingredients in the food industry & technology that are obtained through cultivation and fermentation. The lecture will cover the history of how these have developed and discuss future technologies related to them. The lecture will be conducted online and in Korean, as it is intended for graduate students affiliated with Foodtech major who are only able to attend classes on the weekend or late night.

4. 강의선수/수강필수사항

No

5. 성적평가

- Exam 100%

6. 강의교재

도서명 저자명 출판사 출판년도 ISBN

7. 참고문헌 및 자료

-handout

8. 강의진도계획

1. Culture and fermentation
2. Products produced through culture and fermentation
3. Microbial culture & fermentation
4. Amino acids Production
5. Strain isolation & Identification
6. Molecular Biology & Recombinant DNA technology
7. Aquaculture
8. Animal cell culture and cultured meat
9. Recombinant organism culture.

9. 수업운영

10. 학습법 소개 및 기타사항

11. 장애학생에 대한 학습지원 사항

- 수강 관련: 문자 통역(청각), 교과목 보조(발달), 노트필기(전 유형) 등

- 시험 관련: 시험시간 연장(필요시 전 유형), 시험지 확대 복사(시각) 등

- 기타 추가 요청사항 발생 시 장애학생지원센터(279-2434)로 요청